Architectenwoning Het Lindenhof

Woningen, oorlogsmonument, grafzerk en gemeenteschool ontworpen door Huib Hoste

De architectenwoning, zogenaamd Het Lindehof, is beschermd als monument.

De woning Het Lindehof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde het woonhuis, zogenaamd ‘Het Lindenhof’, van de internationaal vermaarde architect Huib Hoste, die een pioniersrol speelde in de doorbraak van de moderne functionele architectuur in Vlaanderen. Hij bouwde de woning voor zichzelf en zijn gezin op 30-jarige leeftijd en zal er met onderbreking van zijn verblijf in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog tot op het einde van de jaren 1920 wonen.
Als zijnde een soort ensemble - samen met het aanpalende woonhuis nummer 3 - dat Hoste bouwde voor zijn vriend en kunstschilder Joe English en dat zo hun innige vriendschapsband illustreert.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een traditioneel ontwerp van architect Huib Hoste (1882 -1918), gebouwd in de periode waarin hij, na zijn door neostijlen doordrongen opleiding, voor het eerst wordt beïnvloed door de architectuur in Nederland, wat bij zijn eigen woonhuis enigszins merkbaar is in de beperkte, typisch Brugse of neogotische decoratieve details. Ook de overgebleven interieurelementen (trap en binnendeuren met figuratieve glas-in-lood) getuigen van de nog traditionele aanpak. Vanaf de jaren 1920 daarentegen vormde het interieur van deze woning de locatie voor experimenten met vorm en kleurcomposities.

Canadastraat 5 (Brugge)
Woonhuis van architect Huib Hoste (1881-1958) (Sint-Michiels-Brugge) zie gevelsteen met opschrift: "HULDE 1957 / HIER WOONDE EN WERKTE HUIB HOSTE, ARCHITECT-URBANIST", gebouwd in 1911 naar eigen ontwerp. Slechts heel kort door Hoste zelf bewoond met name circa 1913-1914 en circa 1930.