Beschermd monument

Architectenwoning Het Lindenhof

Beschermd monument van 07-07-2008 tot heden

ID: 11660   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11660

Besluiten

Woningen, oorlogsmonument, grafzerk en gemeenteschool ontworpen door Huib Hoste
definitieve beschermingsbesluiten: 07-07-2008  ID: 4525

Beschrijving

De architectenwoning, zogenaamd Het Lindehof, is beschermd als monument.Waarden

De woning Het Lindehof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een traditioneel ontwerp van architect Huib Hoste (1882 -1918), gebouwd in de periode waarin hij, na zijn door neostijlen doordrongen opleiding, voor het eerst wordt beïnvloed door de architectuur in Nederland, wat bij zijn eigen woonhuis enigszins merkbaar is in de beperkte, typisch Brugse of neogotische decoratieve details. Ook de overgebleven interieurelementen (trap en binnendeuren met figuratieve glas-in-lood) getuigen van de nog traditionele aanpak. Vanaf de jaren 1920 daarentegen vormde het interieur van deze woning de locatie voor experimenten met vorm en kleurcomposities.

sociaal-culturele waarde


Als zijnde het woonhuis, zogenaamd ‘Het Lindenhof’, van de internationaal vermaarde architect Huib Hoste, die een pioniersrol speelde in de doorbraak van de moderne functionele architectuur in Vlaanderen. Hij bouwde de woning voor zichzelf en zijn gezin op 30-jarige leeftijd en zal er met onderbreking van zijn verblijf in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog tot op het einde van de jaren 1920 wonen.
Als zijnde een soort ensemble - samen met het aanpalende woonhuis nummer 3 - dat Hoste bouwde voor zijn vriend en kunstschilder Joe English en dat zo hun innige vriendschapsband illustreert.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Architectenwoning Het Lindenhof

Canadastraat 5 (Brugge)
Canadastraat nr. 5. Woning "Het Lindenhof" - of in de volksmond "De Grote Valies". Woonhuis van architect Huib Hoste (1881-1958) (Sint-Michiels-Brugge) cf. gevelsteen met opschrift: "HULDE 1957 / HIER WOONDE EN WERKTE HUIB HOSTE, ARCHITECT-URBANIST", gebouwd in 1911 naar eigen ontwerp. Slechts heel kort door Hoste zelf bewoond m.n. circa 1913-1914 en circa 1930. In deze woning, opgetrokken