Burgerhuizen: rechterdeel

Gebouwen in Brugge

Beschrijving

Het burgerhuis aan de Sint-Annalei te Brugge is beschermd als monument. Het betreft de woning van acht traveeën met drie trapgevels. De aansluitende woning ten noorden van drie traveeën met lijstgevel werd in hetzelfde besluit ook beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een imposant pand met een rijk uitgewerkte gevel in neobarokke stijl van 1897 naar ontwerp van architect Julien de Bisscop (Brugge). De gevels zijn getuige van zijn artistieke aanpak in verzorgde neostijl.
Achter deze gevels gaat een oudere kern van de vroegere panden schuil. De salons zijn fraai en rijk aangekleed en illustreren verschillende stijlperiodes zoals onder meer rococo, late empirestijl en neoclassicisme.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand dat door zijn ligging en zijn omvang alleen al beeldbepalend is.

Burgerhuizen

Sint-Annarei 12-13 (Brugge)
Huizenrij met drie trapgevels (8 treden + topstuk en met ijzeren windvaan en bij l.gevel met vaasmotief) en één lijstgevel. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1897 naar ontwerp van architect J. De Bisscop (Brugge) waarbij de gevels grondig werden gewijzigd terwijl de oude kern van nummer 12 bleef bestaan. Reinigen van gevels en herstellen van dakconstructie in 1978. In 2002 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect T. Van Biervliet (Brugge).