Vastgesteld landschapsatlasrelict

Holle weg Kelsbeek

Vastgesteld landschapsatlasrelict van 27-05-2016 tot heden

Beschrijving

Dit landschapsatlasrelict betreft een zeer diep ingesneden holle weg, gevormd waar de historische weg, genaamd Kelsbeek, over een uitloper van het interfluvium tussen Gete en Herk loopt. In de houtkant komen verschillende zware hakhoutstoven van es en eik voor. De holle weg maakt deel uit van het historische wegenpatroon dat al op een 17de-eeuwse kaart zichtbaar is.

esthetische waarde

De diep ingesneden holle weg met zeer steile houtkanten geeft de weg een mooi; besloten karakter.

historische waarde

De weg getuigt van het bestaan van het historische wegenpatroon rondom Sint-Truiden, voorafgaand aan de aanleg van steenwegen die in de 19de eeuw Sint-Truiden met andere nabijgelegen nederzettingen verbond. De smalle weg met de breedte van een karrenspoor is representatief voor historische wegen.

Holle weg Kelsbeek

Kelsbeek (Sint-Truiden)
Waar de historische weg, genaamd Kelsbeek, over een uitloper van het interfluvium tussen Gete en Herk loopt, vormt hij een zeer diep ingesneden holle weg.