Abdij van Vrouwenpark: ijzerzandstenen boogbruggen

Abdij van Vrouwenpark

Beschrijving

De bescherming als monument omvat twee ijzerzandstenen boogbruggen, deel van de 19de-eeuwse romantische parkaanleg, deels gebouwd met recuperatiemateriaal van de afgebroken abdij. Het park van de abdij van Vrouwenpark is als dorpsgezicht beschermd. De boven- en ondergrondse overblijfselen van de voormalige abdij, het tuinpaviljoen en de kapel van het montfortanencollege zijn eveneens als monument beschermd.

Waarden

Twee ijzerzandstenen boogbruggen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: typische voorbeelden van pittoreske parkarchitectuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw, opgetrokken in recuperatieijzerzandsteen met verwerking van sculpturale elementen, waaronder knopkapitelen en bladmotieven van de gesloopte abdij gebouwen.

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.