Vastgesteld landschapsatlasrelict

Restant van visvijvers op de Kelsbeek

Vastgesteld landschapsatlasrelict van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Dit landschapsatlasrelict betreft de restanten van eeuwenoude visvijvers, gelegen op de bovenloop van de Kelsbeek in het huidige Galgenbos (provinciaal domein Nieuwenhoven) en die bij hoeve Casselaer hoorden, een landbouwuitbating in bezit van de cisterciënzerinnenabdij Herkenrode. Op deze plaats vertoont de topografie een opvallend reliëf. De beek stroomt door een vrij smalle, maar diepe bedding met kunstmatig opgehoogde randen. De vijvers zelf zijn verdwenen, maar de opvallende topografie geeft hun vroegere ligging aan.

Hasseltsesteenweg (Sint-Truiden)
Op de bovenloop van de Kelsbeek bevinden zich in het huidige Galgenbos (provinciaal domein Nieuwenhoven) de restanten van eeuwenoude visvijvers, die tot het eigendom van de cisterciënzerinnenabdij Herkenrode behoorden. Op deze plaats vertoont de topografie een opvallend reliëf. De beek stroomt door een vrij smalle, maar diepe bedding met kunstmatig opgehoogde randen, die vroeger de dijkjes rond de wellicht opgestuwde vijvers vormden. Op 17de-eeuwse kaarten zijn deze vijvers goed zichtbaar. De 19de-eeuwse kadasterkaarten tonen nog maar één vijver, die even later, waarschijnlijk door een gebrek aan onderhoud van de dammen, wegspoelde.

Wordt opgevolgd door