Franse post voor radiotelegrafie

Franse post voor radiotelegrafie Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat een militair gebouw voor radiotelegrafie.

Waarden

Franse betonnen post voor radiotelegrafie W.O.I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde: : Als zijnde een Franse betonnen militaire constructie. Hoewel de Fransen het merendeel van de oorlog de sector Nieuwpoort bezetten, zijn niet veel militaire constructies gekend, die van Franse makelij zijn. Dankzij inscripties zijn de bouwers en de bouwperiode van de constructie gekend. De constructie is namelijk opgetrokken door een Franse territoriale geniecompagnie in oktober 1916.
Als zijnde een Franse post voor radiotelegrafie. De constructie is een belangrijke getuige van de evolutie van militaire communicatiemiddelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De draadloze telegrafie stond aan het begin van de Eerste Wereldoorlog nog in de kinderschoenen, maar zou tijdens de oorlogsjaren sterk evolueren en een belangrijk militair hulpmiddel worden.
Als militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zijnde een typologisch uiterst zeldzame militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn in de frontstreek geen constructies gekend met een gelijkaardige voorgevel. De constructie is opvallend mooi afgewerkt met tongewelven in en vensterbanken onder de vensteropeningen, rondbogige muuropeningen, plint, enz. De kleine openingen voor bedrading in de vensteropeningen wijzen op de functie als post voor radiotelegrafie.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuige van de 'Groeten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Polderstraat (Koksijde)
Betonnen militaire post voor radiotelegrafie, gebouwd door een Franse territoriale geniecompagnie in oktober 1916 onder leiding van Cousin en Leguay.