Beschermd monument

Bundelboom van tamme kastanje

Beschermd monument van tot heden

ID
11684
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11684

Besluiten

Houtig erfgoed
definitieve beschermingsbesluiten: 14-07-2010  ID: 4751

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bundelboom van tamme kastanje, gelegen in het Bulscampveld te Beernem, is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.



Waarden

De bundelboom, zogenaamd ‘De Vijfling’ (tamme kastanje), evenals een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter eromheen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als mogelijke overgebleven bijzonderheid uit een productief bosbouwproject van adellijke landeigenaars en bijgevolg representatief voorbeeld van experimentele bosbouw. Als voorbeeld van een uitzonderlijke groeivorm met een status van bezienswaardigheid, waardoor een specifieke naamgeving tot stand is gekomen en de groeiplaats stilaan een betekenis vervult als ontmoetingsplaats.

artistieke waarde

Als gaaf voorbeeld van een gezonde, groeikrachtige bundelboom met een bijzondere groeivorm met vijf spillen, die bovendien beeldbepalend is vanaf de aanliggende wandeldreef.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Bundelboom van tamme kastanje

Bulscampveld (Beernem)
Deze vijfstammige tamme kastanje staat in het provinciedomein Bulskampveld in Beernem. De ruim 100 jaar oude bundelboom, met een stamomtrek van ruim 6 meter, staat in de volksmond gekend als 'De Vijfling'. De boom is vooral merkwaardig omwille van de groeivorm. Het betreft een bundelboom, ontstaan door het ineen groeien van verschillende bomen die in een zelfde plantgat werden neergepoot, dit is een manier om snel dikke bomen te verkrijgen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.