Opgaande zilverlinde als vredesboom Sint-Joris

Houtig erfgoed

Beschrijving

De opgaande zilverlinde, een vredesboom op de hoek van de Kerkstraat en de Lattenklieverstraat te Sint-Joris, is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De vredesboom (zilverlinde) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociale waarde, volkskundige waarde

Als exemplarisch voorbeeld van een vredesboom, aangeplant omstreeks 1919 vanuit een herinneringstraditie, naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

artistieke waarde

Als mooi en zeldzaam voorbeeld van een solitaire en beeldbepalende boom op een historisch beladen plein.

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkstraat (Beernem)
De vredesboom staat op het kleine dorpspleintje dat de Lattenklieverstraat in verbinding stelt met de Kerkstraat. De zilverlinde werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog.