Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Abdij van Vrouwenpark: park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Abdij van Vrouwenpark

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het domein van de abdij van Vrouwenpark samen met de sportvelden en de landbouwgronden aan de noord- en westzijde. Het is een deel van het voormalige abdijdomein, aangelegd als romantisch park in de 19de eeuw en heden deel van het klooster van de montfortanen.

De boven- en ondergrondse restanten van de voormalige abdij, de kapel van het montfortanencollege, het tuinpaviljoen en twee ijzerzandstenen boogbruggen behoren niet tot deze bescherming, maar werden apart als monument beschermd.

Waarden

Het park, samen met de sportvelden en de landbouwgronden aan de noord- en westzijde van het domein, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

historische, wetenschappelijke, in casu botanische en dendrologische en artistieke waarde: als historische site van de voormalige Cisterciënzerinnenabdij van Vrouwenpark (ca. 1215-1796), binnen de begrenzing van het oorspronkelijk volledig en nu nog deels omgrachte domein met toegangsdreef.
Het park dat werd aangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw is een typisch voorbeeld van kleinschalige, romantische parkarchitectuur waarin, naast de primitieve ringgracht, de centrale, kronkelende gracht die doorheen de 'krocht' loopt, een structurerend element vormt. Relicten van de abdij werden gerecycleerd als parkmeubilair. Van de oorspronkelijke generatie aanplantingen bleef nog een gedeelte bewaard, voornamelijk monumentale bruine beuken en taxussen. Het park heeft in zijn huidige toestand een hoge dendrologische waarde, met een groot aantal zeldzame soorten en variëteiten, o.m. Celtis occidentalis, Quercus robur 'Strypemonde', Cedrus libanii, Gymnocladus dioicus.

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.

Is de omvattende bescherming van

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.