Kerk en klooster van de ongeschoeide karmelieten: interieur, kluis en pesthuisje

Interieur van kerk en klooster van de Ongeschoeide Karmelieten

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het interieur, de kluis en het pesthuisje van de kerk en het klooster.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van het interieur, de kluis en het pesthuisje als volgt werd gemotiveerd: “Het interieur van de kerk van de ongeschoeide karmelieten met inbegrip van de sacristie is een waardevol voorbeeld van een kerkinterieur gegroeid uit één bepaalde visie, opgebouwd door en voor een bepaalde kloostergemeenschap en gebruik makend van een christelijke symboliek die hen eigen was (eind 17de- en begin 18de eeuw). Het interieur van het klooster heeft als waardevolle elementen de oudste gedeelten (17de en 18de eeuw), zoals pand, koor, trapzaal, refter. De kluis en het pesthuisje zijn intrinsiek verbonden aan het klooster zelf.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000467, Interieur van de kerk en het klooster van de ongeschoeide karmelieten, de kluis en het pesthuisje, advies KCML (S.N., 1984).

Waarden

Het interieur van de kerk en het klooster van de ongeschoeide karmelieten, met kluis en pesthuisje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kerk en klooster van de ongeschoeide karmelieten

Ezelstraat 28 (Brugge)
Complex bestaande uit kerk, aanpalend klooster met twee kloosterhoven en achteraan een uitgestrekte, ommuurde tuin die ten noorden grenst aan de Jan Boninstraat.