Beschermd cultuurhistorisch landschap

Westhoekduinen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Duinen gelegen tussen de Noordzee, de Franse grens en de gemeenten Adinkerke en De Panne
definitieve wijzigingsbesluiten: 31-12-1940  ID: 10921

Beschrijving

De Westhoekduinen te De Panne werden beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 1 maart 1935. Deze bescherming werd een eerste keer administratief gewijzigd bij besluit van de secretaris-generaal van 31 december 1940. Deze wijziging houdt een wijziging van de verbodsbepalingen in het oorspronkelijke beschermingsbesluit in.

Waarden

De duinen gelegen tussen de Noordzee, de Franse grens, de gemeenten Adinkerke en De Panne zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu kunsthistorische waarde:

Is de omvattende bescherming van

Militaire constructies Duinhoek

Duinhoekstraat 66, 70-72, 76 (De Panne)
Militaire constructies uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van het gehucht Duinhoek/De Leugenaar, ten noorden/noordwesten van Adinkerke, ten zuiden van De Panne, op twee kilometer van de kustlijn verwijderd.

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.