Rijksnormaalschool: toren

Oudhof Sint-Jorisgilde: traptoren

Beschrijving

De traptoren van de rijksnormaalschool is beschermd als monument. De 16de-eeuwse traptoren geldt als laatste overblijfsel van het Oudhof van de Sint-Jorisgilde en werd geïntegreerd in het 19de-eeuws schoolgebouw.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van de traptoren als volgt werd gemotiveerd: “als enig overblijfsel van het Oudhof van de Sint-Jorisgilde en als vroeg-16de-eeuws gotisch gebouw met renaissance inslag en merkwaardige trapconstructies.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000477, Traptoren van het Oudhof van de Sint-Jorisgilde, advies KCML (S.N., 1985).

Waarden

De traptoren van het Oudhof van de Sint-Jorisgilde, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Rijksnormaalschool

Hugo Losschaertstraat 5B, Klaverstraat 46-50, Schuttersstraat 10, Sint-Jorisstraat 69-71 (Brugge)
Voormalige Rijksnormaalschool, heden Departement Lerarenopleiding. Oorspronkelijke locatie van het Oudhof van de schuttersgilde van Sint-Joris. Complex bestaande uit het schoolgebouw (nummer 71) met imposante ingang aan Sint-Jorisstraat en links ervan de oorspronkelijke directeurswoning (nummer 69).