Treures bij baljuwhuis

Treures

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een treures (Fraxinus exelsior ‘Pendula’) die deel uitmaakt van de domeinaanplanting rondom het Baljuwhuis te Galmaarden.

Waarden

De treures (Fraxinus exelsior ‘Pendula’), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter rond de boom, met uitsluiting van de wegzate en van de segmenten die ingenomen worden door de bebouwing langsheen de Brusselstraat, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

hij vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving dat mede ondersteund wordt door zijn omvang en mooie representatieve vorm. De treures kreeg bij de Dendrologische Inventarisatie opgemaakt door de Belgische Dendrologische Vereniging het label toegekend van kampioenboom. We mogen bijgevolg aannemen dat deze bijzondere es de dikste is voor België, maar vermoedelijk is hij ook de oudste. Met zijn stamomtrek van 371 cm wordt aan deze treures een hoge leeftijd toegekend.

Treures bij het Baljuwhuis

Kammeersweg (Galmaarden)