Huis Biscaeyen

Woning Biscayen

Het huis Biscaeyen te Damme, is beschermd als monument.

Huis zogenaamd Biscayen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voorbeeld van een handelspand met imposante kelders met onder meer een tongewelf en een indrukwekkend kruisribgewelf, die gebruikt werden voor het stapelen van handelswaar. Het pand lag ook in de vroegere handelswijk in nabijheid van de zogenaamde Speye.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een goed bewaard en representatief voorbeeld van een historisch pand met een kern die terug gaat tot de 14de eeuw onder meer af te lezen van de indrukwekkende kelder die voorzien van een imposant bakstenen kruisribgewelf met natuurstenen gesculpteerde sluitsteen.
Het woonhuis is een uniek voorbeeld van een samenstel van twee diephuizen uit de 17de eeuw met een oude kern uit de 14de eeuw en een poortgebouw van circa 1860. Het interieur bevat een gaaf bewaarde gotische schouw en balkenlagen opgebouwd uit moerbalken met zware balksleutels en kinderbalken.
Op het gekasseid binnenerf bevinden zich een bakhuis en een schuur, wat zeer uitzonderlijk is binnen een stedelijke context. De schuur, vermoedelijk circa 1750 te dateren, bevat een gaaf bewaarde dakconstructie en enkele elementen die verwijzen naar de vroegere functie van maalderij. Het bakhuis dateert uit de 2de helft van de 19de eeuw.

historische waarde

Deze woning behoort tot het bouwkundig erfgoed van de streek met een geschiedenis die zeker opklimt tot de 14de eeuw. De historische kenmerken en constellatie van de site zijn goed bewaard gebleven.
Als zijnde een voorbeeld van een gaaf bewaard historisch pand met een rijke geschiedenis die zeker teruggaat tot de 14de eeuw en vermoedelijk in verband kan gebracht worden met de ontwikkeling van Damme als overslaghaven.
De twee diephuizen aan de straat gelegen, worden als dusdanig aangeduid op diverse historische kaarten, waarvan de oudste dateert van circa 1550. De achterliggende schuur wordt weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) en is circa 1750 te dateren. Het bakhuis dateert wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het poortgebouw dateert van circa 1860.
De historisch belangrijke gebouwen vormen een uniek ensemble binnen de stadskern van Damme.

Huis Biscaeyen

Kerkstraat 11 (Damme)
Huis naar verluidt uit 1659 (verdwenen datering) mogelijk met oudere kern, zie bebouwing van diephuizen weergegeven op stadsplannen van A. Sanderus (1614-1644) en J. Blaeu (1649). Voorheen bestaande uit twee diephuizen met dubbele puntgevel; linkerpuntgevel als bijkomende vleugel in 1860 opgetrokken op een nog onbebouwd perceel. Zogenaamd als herinnering aan de wijnhandel waarvan de stad Damme in de middeleeuwen het stapelrecht bezit ("Biskajers": handelaars). In de loop van de 19de en 20ste eeuw achtereenvolgens in gebruik als graan- en kolenhandel en vervolgens tot het derde kwart van de 20ste eeuw als benzinestation. Naar verluidt gevels ontpleisterd in 1933.