Landhuis het Heestertje

Heester Torre van Londen

Het 16de-eeuws buitengoed, genaamd het Heestertje of Torre van London, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de artistieke, wetenschappelijke en historische waarden van het Heestertje als volgt werden gemotiveerd:
“De ambachtelijk keurige wijze waarop dit 16de-eeuws gebouwtje is uitgevoerd (details van het metselwerk, moerbalken, dakgebinte en stenen wenteltrap) heeft een grote artistieke waarde;
Als zeldzaam gebouwentype, namelijk een buitenhuisje uit de vroege 16de eeuw, dat zich weliswaar buiten de stadskern bevindt, maar toch nog binnen de veilige omgrenzing van de wallen, heeft het een grote architectuurhistorische waarde. Samen met het Heestertje in de Westmeers, vormt dit een uniek voorbeeld van een buitengoed binnen de stad. Alhoewel sinds zijn ontstaan meer ingebouwd geraakt, blijft zijn ligging in het midden van een grote tuin nog voldoende representatief voor het karakter van een buitengoed;
De architectuurhistorische waarde ervan wordt eveneens bepaald door de authenticiteit van het gebouw en zijn onderdelen, aangezien het na zijn totstandkoming geen grote verbouwingen heeft gekend, zodat het ook op dat gebied een documentaire waarde heeft.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000538, Heestertje, advies KCML (S.N., 1987).

Waarden

Het Heestertje, zogenaamd Torre van London, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Biezenstraat 16 (Brugge)
Achter een recente garagepoort ligt een voormalig buitengoed, zogenaamd "Heester van Gerard de Groote", horend bij Koningin Elisabethlaan 20. Marcus Gerards (1562) tekende een deels omgracht huis met traptoren en aanleunend lager gebouwtje. Op een naïef plan uit de 17de eeuw is de woning afgebeeld ten midden van aspergebedden.