Beschermd monument

Beeld van Jacob van Maerlant

Beschermd monument van tot heden

ID
11714
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11714

Besluiten

Beeld van Jacob van Maerlant
definitieve beschermingsbesluiten: 16-02-2012  ID: 4934

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het standbeeld van Jacob Van Maerlant gemaakt door de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery, is beschermd als monument.



Waarden

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een standbeeld opgericht op een openbare plaats met name de Markt van Damme. Het oprichten van een beeld voor hem op de Markt te Damme dient gezien te worden in de historische context, namelijk de opflakkering in de 19de eeuw van de belangstelling voor de figuur van Jacob van Maerlant vooral onder impuls van de verdienstelijke literair-historicus Jan Frans Willems. Het pas onafhankelijke België zocht naar belangrijke historische figuren om de geschiedenis luister bij te zetten aan de hand van onder meer het oprichten van standbeelden. De gevoerde nationale politiek manifesteert zich in het stadsbeeld. In alle belangrijke steden werden standbeelden opgericht van historische figuren.

artistieke waarde

Als zijnde een beeldhouwwerk, ontworpen door Hendrik Pickery (1828-1894) een Brugse beeldhouwer die een uitgebreid oeuvre realiseerde. Het beeld van Jacob van Maerlant was zijn eerste werk van betekenis. Pickery was één van de voornaamste classicistische beeldhouwers met bovendien een grote technische bagage.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een uiting van verheerlijking van historische figuren, wat kenmerkend was voor de tweede helft van de 19de eeuw.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Beeld van Jacob van Maerlant

Markt (Damme)
Opgericht op initiatief van het stadsbestuur, bestendigd bij besluit van de Belgische regering (K.B. van 15 mei 1859). Gemaakt door de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery (1828-1894) en onthuld op 9 september 1860.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.