Rijksnormaalschool

Schoolcomplex Rijksnormaalschool

Beschrijving

Het gehele neogotische complex van de rijksnormaalschool te Brugge is beschermd als monument. De 16de-eeuwse traptoren van de school werd reeds op 23 april 1985 als monument beschermd als enige overblijfsel van het Oudhof van de Sint-Jorisgilde.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de wetenschappelijke, historische en sociaal-culturele waarde van de rijksnormaalschool als volgt werd gemotiveerd: “als beeldbepalend gebouwencomplex in het stadslandschap en geslaagd voorbeeld van de neogotische baksteenarchitectuur ontworpen door stadsarchitect Delacenserie. Tevens is het een voorbeeld van een rijksschool, opgericht in het begin van de secularisatie van het onderwijs.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000540, Rijksnormaalschool, advies KCML (S.N., 1987).

Waarden

Het schoolcomplex van de rijksnormaalschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Rijksnormaalschool

Hugo Losschaertstraat 5B, Klaverstraat 46-50, Schuttersstraat 10, Sint-Jorisstraat 69-71 (Brugge)
Voormalige Rijksnormaalschool, heden Departement Lerarenopleiding. Oorspronkelijke locatie van het Oudhof van de schuttersgilde van Sint-Joris. Complex bestaande uit het schoolgebouw (nummer 71) met imposante ingang aan Sint-Jorisstraat en links ervan de oorspronkelijke directeurswoning (nummer 69).