Kasteel Groeneveld met pachthoeve

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Gegroeid uit het zogenaamde pachthof Vroonevelt, een voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen waarvan het land- en boerenhuis minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Het domein is gelegen in het noordoosten van de gemeente aan de oever van de Willebroeksevaart.

Oostvaartdijk 168-174 (Grimbergen)

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Tuin van het Kasteel Groeneveld

Landhuis met pachthoeve uit de 18de eeuw, verbouwd aan het begin van de 20ste eeuw met bijkomende verfraaiingswerken in beaux-artsstijl in 1917 naar ontwerp van architect Louis Sauvage; landhuis omgeven door park in landschappelijke stijl, oorspronkelijk 1 hectare, aangelegd rond 1800 tegen de achtergrond van een symmetrisch bos; vergroot tot circa 3 hectare en verrijkt met een vijver in de loop van de 19de eeuw; vlak voor de Eerste Wereldoorlog heraangelegd.

Kasteel Groeneveld annex hoeve

Oostvaartdijk 168-170, 174 (Grimbergen)