Hoeve De Stamper

Hoeve De Stamper

De 18de-eeuwse hoeve De Stamper te Damme, is beschermd als monument.

Hoeve De Stamper is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een grote 18de-eeuwse hoeve en als dusdanig een relict van de leefwijze in deze periode. De grootte van de hoevesite, samen met de omwalling, wijzen duidelijk op de status van de eigenaar/bouwheer.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een representatief voorbeeld van een hoeve met deels bewaarde oude erfaanleg bestaande onder meer uit kasseipaden, bakstenen stoepen, een boomgaard en een gaaf bewaarde en fraai uitgewerkte erftoegang opgebouwd uit imposante erfpijlers met de hoevenaam De Stamper, hierop aansluitend concaaf uitgewerkte vleugelstukken waarop vaasbekroning.
Als zijnde een hoeve bestaande uit een ensemble van diverse gaaf bewaarde bestanddelen, waarbij vooral de mansardedaken een opvallend en uitzonderlijk gegeven zijn binnen de landelijke architectuur. Hier vinden we een toepassing terug van een eenvoudige Lodewijk XV-stijl.
Het boerenhuis dateert uit de 18de eeuw en valt op door de imposante mansardekap, wat een vrij uitzonderlijk gegeven is binnen de agrarische architectuur. Het interieur bewaart een typische plattegrond met centrale gang met aan weerszijden kamers. De opkamer is voorzien van rode Boomse tegels en een haard met gesinterde baksteen. De imposante dwarsschuur met geïntegreerde dubbel wagenhuis dateert volgens de gaaf bewaarde dakconstructie uit 1759.

historische waarde

Als zijnde een hoeve die behoort tot het bouwkundig erfgoed van de streek, met een geschiedenis van de site die zeker teruggaat tot de 16de eeuw.
Als zijnde een hoeve gebouwd in opdracht van een vooraanstaand historische figuur namelijk kanunnik Johannes Van Der Stricht, proost van het Onze-Lieve-Vrouwkapittel te Brugge en tevens eigenaar van de belangrijke Sint-Christoffelhoeve te Damme.
Als zijnde een historische hoevesite met gaaf bewaarde structuur, waarvan het boerenhuis en de imposante dwarsschuur met geïntegreerd dubbel wagenhuis teruggaan tot de 18de eeuw. De volumes zijn geplaatst onder een imposant mansardedak. De gaaf bewaarde dakconstructie van de schuur is gedateerd 1759. De site is toegankelijk via een gaaf bewaarde erftoegang die qua stijl in de 18de eeuw te dateren is.

Hoeve De Stamper

Zuiddijk 12 (Damme)
Indrukwekkende 18de-eeuwse hoeve, heden deels herbestemd tot uitbating met gastenkamers. Gelegen in de wijk Stampaertshoucke, waaraan de hoeve haar naam aan ontleent. Hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via poortgebouw aan de straat en lange erfoprit afgezoomd door knotwilgen. Restanten van omwalling rondom het onverhard erf, met poel ten noordoosten.