Schoenmakerij La Rapide

Burgerhuizen en handelsgebouwen

De voormalige schoenmakerij La Rapide is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een 19de-eeuws pand - binnen het oude dambordpatroon van Blankenberge - dat in 1905 wordt voorzien van een sierlijk uitgewerkt art nouveau-getint parement van geglazuurde baksteen met tegelfriezen en dito jaarsteen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een 19de-eeuws pand - binnen het oude dambordpatroon van Blankenberge - dat in 1905 wordt voorzien van een sierlijk uitgewerkt art-nouveau-getint parement van geglazuurde baksteen met tegelfriezen en dito jaarsteen.
Als zijnde een pand met een erg mooi uitgewerkte jaarsteen "1905" en als dusdanig één van de vroege voorbeelden van art-nouveauparementen in Blankenberge.
Als zijnde een pand met een art nouveau-getinte gevel ordonnantie cf. de tegelfriezen, de rondboogomamentiek en het fronton met arduinen afwerking waarin het zweepslagmotief duidelijk herkenbaar is.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand met een sierlijk art nouveaugetint parement, met een erg beeldbepalende ligging binnen het oude dambordpatroon van Blankenberge, haaks op de Nieuwstraat.

Bakkersstraat 28 (Blankenberge)
Vermoedelijk 19de-eeuws pand met art-nouveaugetint parement van 1905, zie jaarsteen. Destijds schoenmakerij "La Rapide", nog steeds handelsfunctie, zie nieuwe winkelpui.