Beschermd monument

Eclectische vakantiewoning

Beschermd monument van tot heden

ID
11719
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11719

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bel-étageburgerwoning of eclectische vakantiewoning is beschermd als monument.



Waarden

De bel-étageburgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een bel-etageburgerwoning waarvan de architectuur een goed voorbeeld vormt van de eclectische stijl van de jaren 1890 met toepassing van neo-Vlaamse renaissance en cottage-elementen
Als voorbeeld van een pand uit de jaren 1890 waarbij grestegelpanelen ter versiering worden aangebracht.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een goed voorbeeld van een bel-etageburgerwoning uit de jaren 1890, in het nieuwe ‘Westkwartier’ van de stad dat aangelegd wordt vanaf circa 1894.
Als zijnde een pand met duidelijke kenmerken van de bel-etageburgerwoning cf. de gemarkeerde kelderverdieping en de bewaarde loggiastructuur.
Als zijnde een pand waarvan de architectuur een goed voorbeeld vormt van de eclectische stijl van de jaren 1890 met toepassing van neo-Vlaamse renaissance en cottage-elementen.
Als zijnde een pand met een architectuur ontworpen voor deze beeldbepalende ligging op de hoek van de De Smet de Naeyerlaan en de IJzerstraat.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een heel beeldbepalende bel-etageburgerwoning uit de jaren 1890 op de hoek van de De Smet de Naeyerlaan en de IJzerstraat, erg goed zichtbaar vanaf de Franchommelaan en de Havenstraat.
Als zijnde een ruime bel-etagewoning met een dienstingang in de zijgevel; dit is voor de Blankenbergse vakantiewoning eerder uitzonderlijk en weerspiegelt de sociale status van de bouwheer.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Eclectisch burgerhuis

de Smet de Naeyerlaan 11 (Blankenberge)
Typische bel-etageburgerwoning, wellicht gebouwd als vakantiewoning, in het nieuwe "Westkwartier" dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Te oordelen naar de eclectische stijl en het materiaalgebruik werd dit hoekpand vermoedelijk nog gebouwd in de jaren 1890.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.