Parochiekerk Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus

Beschrijving

De parochiekerk van de Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus te Lapscheure, is beschermd als monument.

Waarden

De kerk van de Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

als getuige van de wijziging in het nederzettingspatroon van Lapscheure ingevolge de godsdiensttroebelen op het einde van de 16de eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als gaaf bewaard voorbeeld van een 17de-eeuwse dorpskerk in barokstijl met uitzonderlijke oostertoren en een goed bewaard kerkinterieur.

Lapscheurestraat (Damme)
Georiënteerde renaissancistische polderkerk, uitzonderlijk voor de streek met oosttoren, gelegen in de dorpskern van Lapscheure, aan het kruispunt van de Lapscheure- met de Hoogstraat. Omringend kerkhof ten zuiden en westen, afgezoomd met lage, bakstenen muur onder ezelsrug, westelijk en zuidelijk toegankelijk via twee gietijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers. Rijen zerken, waarvan de oudste van arduin; tien gietijzeren kruisen, verspreid over het kerkhof. Vier eenvoudige rode bakstenen pijlerkapelletje