Burgerhuis ontworpen door Felix Cosman

Burgerhuizen en handelsgebouwen

Het bel-etageburgerhuis ontworpen door stadsarchitect Felix Cosman is beschermd als monument.

Het bel-etageburgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een art-nouveaupand in het nieuwe ‘Westkwartier’ dat aangelegd wordt vanaf circa 1894
Als zijnde een pand van 1906 met toepassing van een art-nouveautegelparement met zwierige florale motieven, hoefijzerbogige raamomlijsting en goed bewaard houtwerk. Als zijnde een representatief pand binnen het art-nouveau-geïnspireerde werk van de Blankenbergse stadsarchitect F. Cosman.

artistieke waarde

als zijnde een pand van 1906 met uitzonderlijk art-nouveautegelparement met zwierige florale motieven, hoefijzerbogige raamomlijsting en de omlijsting van de spiegels met zweepslagmotief.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een art-nouveaupand met een erg beeldbepalende ligging ongeveer ter hoogte van een knik in de De Smet de Naeyerlaan; tevens erg beeldbepalend ten opzichte van de Grote Markt, typologisch en in de oriëntatie verwijzend naar het pand Vrijheidsstraat nummer 45 dat in hetzelfde blikveld ligt.

de Smet de Naeyerlaan 63 (Blankenberge)
Bel-etageburgerhuis van 1906 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge). Smalle lijstgevel van souterrain + vier bouwlagen onder plat dak.