Beschermd monument

Burgerhuis ontworpen door Felix Cosman

Beschermd monument van tot heden

ID
11722
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11722

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Beschrijving

Het bel-etageburgerhuis ontworpen door stadsarchitect Felix Cosman is beschermd als monument.Waarden

Het bel-etageburgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand van 1906 met uitzonderlijk art-nouveautegelparement met zwierige florale motieven, hoefijzerbogige raamomlijsting en de omlijsting van de spiegels met zweepslagmotief.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een art-nouveaupand in het nieuwe ‘Westkwartier’ dat aangelegd wordt vanaf circa 1894
Als zijnde een pand van 1906 met toepassing van een art-nouveautegelparement met zwierige florale motieven, hoefijzerbogige raamomlijsting en goed bewaard houtwerk. Als zijnde een representatief pand binnen het art-nouveau-geïnspireerde werk van de Blankenbergse stadsarchitect F. Cosman.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een art-nouveaupand met een erg beeldbepalende ligging ongeveer ter hoogte van een knik in de De Smet de Naeyerlaan; tevens erg beeldbepalend ten opzichte van de Grote Markt, typologisch en in de oriëntatie verwijzend naar het pand Vrijheidsstraat nummer 45 dat in hetzelfde blikveld ligt.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis ontworpen door Felix Cosman

de Smet de Naeyerlaan 63 (Blankenberge)
Bel-etageburgerhuis van 1906 naar ontwerp van stadsarchitect Felix Cosman (Blankenberge). Smalle lijstgevel van souterrain + vier bouwlagen onder plat dak.