Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
11727
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11727

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis is beschermd als monument.



Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand dat een goed voorbeeld vormt van een eind 19de-eeuws pand - cf. het typische mansardedak - in het nieuwe ‘Westkwartier’, dat in het begin van de 20ste eeuw met een parement van art nouveautegels werd bekleed.
Als zijnde een pand waarvan de gevel bezet werd door de plaatselijke aannemer E. Cattoor met faiencetegels van de Brusselse firma Helman cf. het gesigneerde tegeltje.
Als vormend een uniek voorbeeld binnen het patrimonium van de tegelpanelen waarbij spiegels, lisenen en boogvelden gesuggereerd worden op een in se vlakke gevel.

artistieke waarde

als zijnde één van de weinige gesigneerde gevels (aannemer en fabrikant van de tegels), met tegels van de Brusselse firma Helman.
Als zijnde een pand met typische art-nouveau-elementen zoals het betegelde parement en de kwartronde ijzeren balkonconsoles.
Als zijnde een goede illustratie van hoe de lokale aannemer E. Cattoor inspeelde op de toenmalige art nouveautrend in Blankenberge.
Aals vormend een uniek voorbeeld binnen het patrimonium van de tegel panelen waarbij spiegels, lisenen en boogvelden gesuggereerd worden op een in se vlakke gevel

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Franchommelaan 5 (Blankenberge)
Burgerhuis in het "Westkwartier" van Blankenberge, in kern vermoedelijk eind 19de-eeuws. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (houten dakkapellen onder zadeldak).


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.