Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Kapelboom op kruispunt

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Gekandelaarde kapelleboom op een splitsing van twee wegen. Het kapelletje is aan de verering van Maria gewijd, een gebruik dat in de omgeving veel voorkomt.

historische waarde

Deze kapelboom ontleent zijn waarde vooral aan de context: op de splitsing langs de historische weg naar Wijer, gelegen in een vastgestelde ankerplaats van de Landschapsatlas.

Heide (Sint-Truiden)
Langs de holle weg Heide staat op een splitsing van de weg naar Kozen en die naar Wijer een gekandelaarde kapelleboom. Mogelijk vormt de boom een baken of oriƫntatiepunt. Het kapelletje is aan de verering van Maria gewijd, een gebruik dat in de omgeving veel voorkomt. De nabijgelegen Onze Lieve Vrouwbasiliek van Kortenbos trok in het verleden altijd veel bedevaartgangers van de Mariadevotie aan.Het bestaan van de weg Heide die langs het Mierhoopbos liep kan tot de 14de eeuw worden teruggevoerd.

Wordt opgevolgd door