Fotohandel Roman-Balasse

Burgerhuizen en handelsgebouwen

De voormalige fotohandel Roman-Balasse is beschermd als monument.

De voormalige fotohandel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand met een erg mooi reclametegeltableau met afbeelding van de attributen van de fotograaf en bloemenranken, dat verwijst naar de oorspronkelijke functie als fotohandel.
Als zijnde een lijstgevel met uitgewerkte sierelementen, inzonderheid de kroonlijst op uitgewerkte klossen, de balkonconsoles en de mascarons.
Als zijnde een pand met bewaard art-nouveauhoutwerk (derde en vierde bouwlaag) met zwierige vegetale roedeverdeling en gekleurd glas-in-Iood.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand van 1910, getuigend van de toepassing van geglazuurde parementen en tableaus binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge.
Als zijnde een pand van 1910, representatief voor het art-nouveaugeïnspireerde werk van architect J. De Groot, lange tijd wonende en actief te Blankenberge.
Als zijnde een pand met een erg mooi reclametegeltableau met afbeelding van de attributen van de fotograaf, dat verwijst naar de oorspronkelijke functie als fotohandel.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand van 1910 met een reclametegeltableau voor een fotohandel, dat de typische attributen van de fotograaf weergeeft.

Langestraat 36 (Blankenberge)
Voormalige fotohandel Roman-Balasse. Smalle lijstgevel, in 1910 ontworpen door architect Joseph De Groote - lange tijd wonende en actief te Blankenberge - met art-nouveau-inslag.