Beschermd monument

Handelspand

Beschermd monument van tot heden

ID
11737
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11737

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Beschrijving

Het handelspand is beschermd als monument.Waarden

Het handelspand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand met gaaf bewaarde tegeltableaus in de boogvelden met afbeelding van onder meer banderols, bomen en vrouwenhoofden tegen een bloemenachtergrond

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand uit het begin van de 20ste eeuw, getuigend van de toepassing van geglazuurde parementen en tableaus in het historische dambordpatroon van Blankenberge.
Als zijnde een pand van 1910, representatief binnen het art-nouveaugeïnspireerde oeuvre van de Uitkerkse architect J. Heyneman cf. het parement van geglazuurde baksteen en de toepassing van tegeltableaus in de boogvelden.
Als zijnde een pand uit het begin van de 20ste eeuw met een typisch parement van witte en grijze sierbaksteen verlevendigd door tegeltableaus, afgelijnd door middel van een tegelfries met florale motieven en een mooie kroonlijst op consoles.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een erg beeldbepalend pand met typisch parement uit het begin van de 20ste eeuw, aansluitend bij het ‘Oud Stadhuis’, ter hoogte van de vroegere Markt waar de Langestraat verbreedt.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Handelspand

Langestraat 46 (Blankenberge)
Pand uit het begin van de 20ste eeuw binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge, met een beeldbepalende ligging aansluitend bij het "Oud Stadhuis", ter hoogte van de vroegere Markt waar de Langestraat verbreedt.