Burgerhuis in art nouveaustijl

Burgerhuizen en handelsgebouwen

Het burgerhuis in art nouveaustijl, gebouwd als vakantiewoning, is beschermd als monument.

Waarden

Het art nouveauburgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand met art-nouveau-uitstraling cf. de lijstgevel met parement van witte geglazuurde baksteen, met arduinen sierelementen en de roedeverdeling van het houtwerk waarin het zweepslagmotief duidelijk herkenbaar is, en het tegelpaneel.
Als zijnde een lijstgevel met een mooi tegelpaneel met florale motieven, toegewezen aan de firma Helman (Sint-Agatha-Berchem).
Als zijnde een art-nouveaupand met bewaarde indeling en waardevolle interieurelementen cf. de enfilade van de salons en de veranda op de bel-etage, het glas-in-lood met art nouveaumotieven en de bewaarde art nouveaumuurbeschildering in de veranda.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een typische bel-etageburgerwoning/vakantiewoning binnen de nieuwe wijk voor badgasten rond de Sint-Rochuskerk, die aangelegd wordt vanaf de jaren 1890.
Als zijnde een pand representatief voor het art nouveaugeïnspireerde oeuvre van de Blankenbergse architect A. Neirynck.
Als zijnde een pand met art nouveau-uitstraling cf. de lijstgevel met parement van witte geglazuurde baksteen, met arduinen sierelementen en de roedeverdeling van het houtwerk waarin het zweepslagmotief duidelijk herkenbaar is, en het tegelpaneel met florale motieven.
Als zijnde een art nouveaupand met bewaarde indeling en waardevolle interieurelementen cf. de enfilade van de salons en de veranda op de bel-etage, het glas-in-Iood met art nouveaumotieven en de bewaarde art nouveaumuurbeschildering in de veranda.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een erg beeldbepalend pand in de Malecotstraat en in de wijk voor badgasten rond de Sint-Rochuskerk, die aangelegd wordt vanaf de jaren 1890.
Als zijnde een typische bel-etageburgerwoning/vakantiewoning binnen de nieuwe wijk voor badgasten rond de Sint-Rochuskerk, die aangelegd wordt vanaf de jaren 1890.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Malecotstraat 24 (Blankenberge)
Art-nouveauburgerhuis van het bel-etagetype in de nieuwe wijk voor badgasten rond de Sint-Rochuskerk. Ontwerp van 1906 naar ontwerp van de Blankenbergse architect Alfred Neirynck. Naar verluidt voormalige (vakantie)woning van lijfarts van koning Albert I.