Villa Yvonn en Villa Adolphe

Burgerhuizen en handelsgebouwen

Het samenstel van twee burgerhuizen, Villa Yvonn en Villa Adolph, is beschermd als monument.

Waarden

Het samenstel van twee burgerhuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een samenstel van panden met een typisch parement van geglazuurde sierbaksteen, verlevendigd door friezen met florale art nouveaumotieven, (Céramiques d'HasseIt, model Iris, nummer 147, 20x20) en kleine tegelpanelen met realistische voorstelling van een bloemenmand (nummer 8) en een schuit (nummer 10) als verwijzing naar de nabijheid van de zee.
Als zijnde een pand (nummer 10) waarbij de friezen met irismotief zijn afgewerkt met arduinen sluitstenen waarin het zweepslagmotief - typisch voor de art nouveau - herkenbaar is.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een beeldbepalend samenstel van twee panden in spiegelbeeldschema getuigend van de aanwending van parementen van geglazuurde baksteen binnen het nieuwe ‘Westkwartier’ van Blankenberge, dat aangelegd wordt vanaf circa 1894.
Als zijnde een samenstel van twee panden representatief voor het art nouveaugeïnspireerde werk van de architect J. De Groot, lange tijd wonende en actief te Blankenberge.
Als zijnde een samenstel van twee burgerhuizen van 1913 met een typisch parement van geglazuurde baksteen, met gaaf bewaarde, markerende art nouveau-elementen zoals de friezen met florale motieven en de tegelpanelen.
Als zijnde een samenstel van panden met een grote herkenbaarheid ten gevolge van het samen voorkomen van elementen zoals het spiegelbeeldschema, de tegelpanelen met jaartal "1913" en de huisnamen (nummer 8: "VILLA YVONNE", nummer 10: "VILLA ÄDOLPHE") boven de deur, en de tableaus met afbeelding van een bloemenmand (nummer 8) en een schuit (nummer 10).
Als zijnde een pand met jaar- en naampanelen, representatief voor een ruim verspreid fenomeen in Blankenberge; bovendien geeft het jaartal "1913" een tijdslimiet aan voor de art nouveau-architectuur in Blankenberge.

sociaal-culturele waarde

als zijnde panden met een klein tegeltableau met levendige afbeeldingen van een bloemenkorf (nummer 8) en van een schuit (nummer 10), laatst genoemde verwijzend naar de nabijheid van de zee.

Villa Yvonne en Villa Adolphe

P. Benoitstraat 8-10 (Blankenberge)
Samenstel van burgerhuizen in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd wordt vanaf circa 1894. Respectievelijk "Villa Yvonne" en "Villa Adolphe", gebouwd in 1913 (huisnamen en bouwjaar in tegelvelden boven de huisdeuren) naar ontwerp van architect Joseph De Groote - lange tijd wonende en actief te Blankenberge.