Parochiekerk Sint-Pieters met hekwerk en cultuurgoederen

Parochiekerk Sint-Pieter op den dijk met cultuurgoederen en herberg met omgeving

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Pieters is beschermd als monument, met inbegrip van het hekwerk en de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken.

De Sint-Pieterskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een kerk met een gaaf bewaard interieur en meubilair. De interieuraankleding getuigt enerzijds van de recuperatie van bestaand meubilair in de nieuwe kerk van 1845, het betreft onder meer een monumentaal altaarschilderij uit de 17de eeuw met een voorstelling van Christus die twee sleutels overhandigt aan Petrus, een 17de-eeuws schilderij met voorstelling van de kruisafneming toegeschreven aan Jacob van Oost de Oudere, een altaar van 1786 en een Bergerorgel van 1770. Anderzijds bewaart de kerk ook meubilair geschonken door verschillende parochianen die opdracht gaven aan toonaangevende kunstenaars voor het vervaardigen van onder meer schilderijen en beelden. De beschreven cultuurgoederen hebben een onverbreekbare band met de kerk en zijn bouwgeschiedenis.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een kerk die getuigt van een interessante bouwgeschiedenis, waarbij de in oorsprong 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect C.J. Bouvaert in 1845 werd uitgebreid tot een kerk van het basilicale type naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877). De kerk bewaart een laatclassicistisch interieur en een opvallende torenuitbouw met ingesnoerde naaldspits, gedateerd 1786;
Als zijnde een neoclassicistische kerk opgetrokken in gele baksteen en gevat onder leien zadeldaken, met een eenvoudige doch verzorgde ritmering van de buitenmuren door middel van rondboogvensters. De kerk heeft eveneens een verzorgd neoclassicistisch interieur. Enkele 18de-eeuwse en vroeg-19de-eeuwse grafplaten zijn in de kerkmuren ingewerkt.

sociaal-culturele waarde

De Sint-Pieterskerk met opvallende torenspits behoort samen met het omliggende kerkhof en de pastorie tot de historisch gegroeide dorpskern en het collectief geheugen van de dorpsgemeenschap.

Parochiekerk Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 227 (Brugge)
De kerk ligt aan de kruising van de Blankenbergse Steenweg met de Sint-Pieterskerklaan en de Sint-Pietersgroenestraat.