Herberg In het oud Sint-Pieters

Parochiekerk Sint-Pieter op den dijk met cultuurgoederen en herberg met omgeving

Beschrijving

De voormalige herberg In het oud Sint-Pieters, waar ook het oude gemeentehuis was gevestigd, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige herberg/gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
De voormalige herberg/gemeentehuis behoort tot het gaaf bewaard bouwkundig erfgoed van het dorpscentrum van Sint-Pieters dat samen met de Sint-Pieterskerk op diverse historische kaarten wordt afgebeeld wat wijst op het belang van de site;
Een gaaf bewaard voorbeeld van een voormalig gemeentehuis/herberg die samen met de kerk en de pastorie de oude dorpskern van Sint-Pieters vormt. Het is een opvallend bakstenen wit beschilderd volume, met een kern die zeker terug gaat tot de 16de eeuw, aansluitend bij het langgeveltype bestaande uit een gedeelte van zes traveeën en twee opkamertraveeën onder een pannen zadeldak. De zijgevel is afgewerkt met muurvlechtingen en voorzien van een rondbogig topvenster voorzien van diamantkoppen;
Het interieur is gaaf bewaard. Het bewaart onder meer de samengestelde balkenlagen van moer- en kinderbalken, een imposante haard met houten geprofileerde haardbalk en oorspronkelijke toegang tot de kelder met tongewelf en een zolder met behouden imposant schaar- en nokgebinte.

sociaal-culturele waarde

Het voormalig gemeentehuis/herberg vormt samen met de kerk en de pastorie een beeldbepalend element binnen de oorspronkelijke dorpskern van Sint-Pieters.

Blankenbergse Steenweg 233 (Brugge)
De oudste bouwfase van het huidige pand gaat wellicht terug tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Tegen de achtergevel wordt eind 18de of begin 19de eeuw ter hoogte van de opkamer een dwarsvleugel met een tweede opkamer en kelder toegevoegd. Verankerde baksteenbouw in traditionele hoevestijl van het langgeveltype. Breedhuis van zes traveeën en twee opkamertraveeën met kelder en onder pannen zadeldak.