Beschermd monument

Herenhuis ontworpen door Felix Cosman

Beschermd monument van tot heden

ID
11746
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11746

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd als monument.Waarden

De herenwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand met een heel verzorgd art nouveaugetint parement van geglazuurde baksteen, met erg mooie hoogreliëftegels en friezen met bloemen- en pauwmotief (laatst genoemde toegewezen aan ‘Céramiques Decoratives d'Hasselt’)

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een beeldbepalende, brede herenwoning getuigend van de toepassing van parementen van geglazuurde baksteen in het nieuwe ‘WestkwarIier’ van Blankenberge, dat aangelegd werd vanaf circa 1894.
Als zijnde een herenwoning van 1905, ontworpen door de Blankenbergse stadsarchitect F. Cosman en representatief binnen zijn oeuvre.
Als zijnde een pand met een klassieke plattegrond, een neo-classicistische gevelordonnantie (cf. koetspoort, pilasters, vensterrisaliet en fronton) en een heel verzorgd art nouveaugetint parement van geglazuurde baksteen, hoogreliëftegels en tegel panelen met bloem- en pauwmotieven.
Als breder opgevatte herenwoning met koetsdoorrit (gaaf bewaard houtwerk van de poort) getuigend van het woonconcept van de welgestelde burgerij aan het begin van de 20ste eeuw.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een breder opgevat pand met een erg beeldbepalende ligging, haaks op de Van Mullemstraat, tevens zichtbaar vanaf de Weststraat en vanaf de Markt.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis ontworpen door Felix Cosman

Van Maerlantstraat 85 (Blankenberge)
Herenwoning in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Ontwerp van 1905 door de Blankenbergse stadsarchitect Felix Cosman. Lijstgevel met een neoclassicistische gevelordonnantie en een heel verzorgd art-nouveaugetint parement van geglazuurde baksteen en tegels.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.