Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Sint-Pieters-op-den-Dijk

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Pieter op den dijk met cultuurgoederen en herberg met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de parochiekerk Sint-Pieters met achterliggend kerkhof, de 19de-eeuwse pastorie en de herberg In het oud Sint-Pieters.

Waarden

De omgeving van de Sint-Pieterskerk is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De onmiddellijke omgeving van de Sint-Pieterskerk wordt bepaald door het omliggende kerkhof met behouden aanleg, de grafmonumenten in neogotische, neoclassicistische en art decostijl, de pastorie naar ontwerp van architect Buyck met bijhorende tuin voorzien van imposante rode beuken en de voormalige herberg. Samen vormen zij de karakteristieke beeld- en structuurbepalende omgevingselementen die de intrinsieke waarde van de kerk nog versterken.
Het kerkhof en de pastorietuin vormen de directe visuele omgeving van de Sint-Pieterskerk, de pastorie en de voormalige herberg of gemeentehuis van Sint-Pieters.

Blankenbergse Steenweg (Brugge)
Het voormalige dorp Sint-Pieters-op-den-Dijk vormt sinds 1899 een stadswijk van Brugge. De dorpskom situeert zich aan de westzijde van de Blankenbergse steenweg.

Is de omvattende bescherming van

Herberg In het oud Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 233 (Brugge)
De oudste bouwfase van het huidige pand gaat wellicht terug tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Tegen de achtergevel wordt eind 18de of begin 19de eeuw ter hoogte van de opkamer een dwarsvleugel met een tweede opkamer en kelder toegevoegd. Verankerde baksteenbouw in traditionele hoevestijl van het langgeveltype. Breedhuis van zes traveeën en twee opkamertraveeën met kelder en onder pannen zadeldak.

Parochiekerk Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 227 (Brugge)
De kerk ligt aan de kruising van de Blankenbergse Steenweg met de Sint-Pieterskerklaan en de Sint-Pietersgroenestraat.

Pastorie bij de Sint-Pieterskerk

Blankenbergse Steenweg 225 (Brugge)
Pastorie bij de Sint-Pieterskerk gelegen in een ruime tuin en ontworpen door architect Pierre Buyck (Brugge). Vervangt in 1854 de dieper gelegen oudere pastorie wanneer die moest verdwijnen wegens uitbreidingswerken aan de kerk.