Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
11751
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11751

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis is beschermd als monument.



Waarden

Het smal burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een art nouveaupand van 1903 met typische art nouveau-elementen zoals de hoefijzerbogige omlijsting van het venster op de eerste verdieping en de tegelfries onder de kroonlijst.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een laat 19de-eeuws pand, in 1903 verbouwd door de plaatselijke aannemer Emile Cattoor, getuigend van de aanwending van tegelparementen en art nouveaubeeldtaal in het nieuwe ‘Westkwartier’ van Blankenberge.
Als zijnde een pand van 1903 dat één van de vroegste voorbeelden vormt van de toepassing van uitgesproken art nouveau-elementen in de Blankenbergse bebouwing cf. de hoefijzerbogige omlijsting van het venster op de eerste verdieping en de tegelfries onder de kroonlijst.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand met een heel beeldbepalende ligging in de omgeving van de Grote Markt, typologisch en in de oriëntatie verwijzend naar het pand aan de De Smet de Naeyerlaan nummer 63 dat in hetzelfde blikveld ligt.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Vrijheidsstraat 45 (Blankenberge)
Smal burgerhuis van het bel-etagetype in het nieuwe "Westkwartier" van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Laat 19de-eeuws pand dat in 1903 verbouwd werd door de plaatselijke aannemer Emile Cattoor. Drie bouwlagen boven kelderverdieping, onder pannen schilddak.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.