Beschermd monument

Hoekhuis l'Océan

Beschermd monument van tot heden

ID
11753
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11753

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het hoekhuis l’Océan of Pension Floréal is beschermd als monument.Waarden

Het hoekwinkelpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een merkwaardig pand met art nouveauparement; de ronde hoektoren in hetzelfde parement van geglazuurde tegeltjes accentueert de deurtravee en verwijst naar het maritiem gegeven van de vuurtoren.
Als zijnde een pand met sierlijk uitgewerkte jaarsteen in tegeltjes "ANNO 1914" (hoektoren) die een tijdslimiet aangeeft van de art nouveau-architectuur in Blankenberge als omvattende een begane grond met uitgewerkte arduinen winkelpui overgaand in de consoles van de balkons en het hoektorentje.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand van 1914, getuigend van de aanwending van de art nouveauvormentaal en betegelde parementen binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge.
Als zijnde een merkwaardig pand met art nouveauparement; de ronde hoektoren in hetzelfde parement van geglazuurde tegeltjes accentueert de deurtravee en verwijst naar het maritiem gegeven van de vuurtoren.
Als zijnde een pand met sierlijk uitgewerkte jaarsteen in tegeltjes "ANNO 1914" (hoektoren) die een tijdslimiet aangeeft van de art nouveau-architectuur in Blankenberge.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een heel beeldbepalend hoekpand, waarbij de als vuurtoren uitgewerkte hoektoren boven de deur refereert aan het maritieme gegeven.
Als zijnde een pand met sierlijk uitgewerkte jaarsteen in tegeltjes "ANNO 1914" (hoektoren) die een tijdslimiet aangeeft van de art nouveau-architectuur in Blankenberge.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoekhuis l'Océan

Weststraat 46 (Blankenberge)
Hoekwinkelpand zogenaamd "Océan" binnen het historische dambordpatroon van Blankenberge. Oorspronkelijk pension/restaurant "Floréal". Art-nouveaupand van 1914 zie sierlijk uitgewerkte jaarsteen in tegeltjes "Anno 1914".


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.