Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Marcel Hoste

Burgerhuizen en handelsgebouwen

Het samenstel van burgerhuizen ontworpen door Marcel Hoste is beschermd als monument.

Waarden

Het samenstel van imposante burgerhuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

als zijnde een samenstel van breed opgevatte, imposante burgerhuizen met koetsdoorrit, getuigend van de status die de welgestelde Blankenbergse burgerij - in casus de gebroeders D' Hondt - aan het begin van de 20ste eeuw ambieerden.
Als zijnde een erg beeldbepalend samenstel van twee burgerhuizen in de Weststraat, onder meer door de breedte van de percelen, de imposante portalen en de klok-en trapgevels.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een samenstel van breed opgevatte, imposante burgerhuizen met koetsdoorrit, getuigend van de status die de welgestelde Blankenbergse burgerij - in casus de gebroeders D’Hondt - aan het begin van de 20ste eeuw ambieerden.
Als zijnde een imposant burgerhuis (nummer 92) waarbij zowel het exterieur als het interieur nog getuigt van de status die volksvertegenwoordiger, reder en hotelier-eigenaar Gustave D'Hondt ambieerde; de muurschilderingen met opschriften in de koetsdoorrit verwijzen naar zijn rederschap ("God voor bakel Recht voor Stake") en zijn filosofische of maatschappelijke strekking (verwijzing naar God, "Bien fairel Laisser dire" enzovoort).
Als zijnde een samenstel van imposante burgerhuizen van 1904, representatief binnen het oeuvre van de Blankenbergse architect Marcel Hoste.
Als zijnde een samenstel van burgerhuizen in spiegelbeeldschema, met een klassieke plattegrond met koetsdoorritten, en een traditionele gevelordonnantie gebaseerd op de neo-Vlaamse renaissance (cf. onder meer de portalen met frontonbekroning, de dakkapellen uitgewerkt als klok- en trapgevel en de arduinen kruiskozijnen); dit gecombineerd met een heel verzorgd eigentijds parement van geglazuurde baksteen met hoogreliëftegels en een art-nouveautegeltableau (nummer 90) met zwierige bloemenmotieven en jaartal 1904 en uitgesproken art-nouveau-elementen in het interieur.
Als zijnde panden met jaaraanduiding "1904", door middel van geglazuurde tegeltjes boven het portaal van nummer 90 en in een muurschildering in de koetsdoorgang van nummer 92.

artistieke waarde

als zijnde een burgerhuis (nummer 90) met een erg mooi art-nouveautegeltableau (nummer 90) met zwierige bloemenmotieven en jaartal "1904".
Als zijnde een burgerhuis (nummer 92) met een uitzonderlijk gaaf bewaard interieur, zowel wat betreft de indeling, de eclectische interieurelementen (onder meer lambriseringen, plafonds met stucwerk, de muurschilderingen in de koetsdoorrit met inscripties en jaartal "1904") en de art nouveau-interieurelementen (onder meer de fries met waterlelies in de vestibule, muurbeschilderingen met zweepslagmotief enzovoort).

Weststraat 90-92 (Blankenberge)
Samenstel van imposante burgerhuizen van 1904 (zie jaaraanduiding in tegeltableau en in het interieur) naar ontwerp van de Blankenbergse architect Marcel Hoste, gebouwd in opdracht van de gebroeders Amédée (nummer 90) en Gustave D'Hondt (nummer 92).