Cottage La Joliette

Burgerhuizen en handelsgebouwen

De cottage La Joliette, ontworpen als vakantiewoning, is beschermd als monument.

Waarden

De cottage zogenaamd La Joliette is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een cottage van 1911-1913 met parement van geglazuurde baksteen en sierlijk naam tegeltableau zogenaamd "LA JOLIETIE".
Als zijnde een ontwerp van 1911-1913, dat een aparte plaats inneemt in het werk van de Uitkerkse architect J. Heyneman; als medeverkavelaar en architect koos hij hier resoluut voor het cottagemodel in tegenstelling tot het stedelijke verkavelingsmodel waar hij in Blankenberge en Uitkerke meestal aan gebonden was.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde het meest bepalende, en één van de oudere en gaaf bewaardere panden binnen een uniek circulair verkavelingssysteem zogenaamd de ‘cottages’ aangelegd in het begin van de 20ste eeuw.
Als zijnde het enige pand binnen deze verkaveling met een parement van witte geglazuurde baksteen en met een naamtegeltableau.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een erg beeldbepalend pand binnen dit unieke circulaire verkavelingssysteem van de wijk de ‘cottages’ dat aangelegd werd in het begin van de 20ste eeuw; de beeldbepalendheid vloeit vooral voort uit het parement van geglazuurde baksteen en de inkom partij die uitgewerkt is als rechthoekige toren met polygonale spits.

De Cottages

Kerkstraat 326-344, 348, 324A-B (Blankenberge)
Wijk De Cottages, in de eerste decennia van de 20ste eeuw aangelegd op een bouwblok tussen de Kerkstraat en de spoorweg Brugge-Blankenberge. Hierbij werden de kavels in en rond een rotonde gegroepeerd. Verschillende stijlen in eclectische concepten worden hierbij aangewend, onder meer invloed van de art nouveau en de cottagestijl. De Uitkerkse architect Jules Heyneman was mede-eigenaar van de gronden en ontwierp er meerdere woningen onder meer zijn eigen woning en de cottage zogenaamd La Joliette.