Neerhof van de priorij Klein Bijgaarden

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

U-vormig ingeplant ensemble met noord- en oostvleugel in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, de zuidelijke vleugel en de haaks daarop aansluitende vleugel dateren uit de 19de eeuw.

Klein-Bijgaardenstraat 21-23, 21A-P (Sint-Pieters-Leeuw)

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Park van de Priorij van Klein Bijgaarden

Klein-Bijgaardenstraat 21-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Voormalige priorij van de benedictinessen met kloosterhoeve, omgevormd tot privéresidentie en jeneverstokerij in 1800; in de 18de eeuw strak geometrische siertuinen met looftunnels, koepels en nissen in latwerk; verbouwd tot kasteel met kasteelhoeve omstreeks 1865-1868 waarbij het rudimentair landschappelijk park met serres omgevormd en uitgebreid werd als 'rivierlandschap'.