Herenhuis

Woningen

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis met inbegrip van het interieur, het aanpalend koetshuis en de voormalige oranjerie in de achtertuin.

Waarden

Het herenhuis met koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een woonhuis dat deels in de loop van de achttiende eeuw tot stand kwam en aangekleed werd onder meer met een uitzonderlijke Pulinxschouw van faience.
Als in kern zestiende-eeuwse woning met een later trappenhuis met Engelse trap en zwart-wit marmeren vloer met een in 1842 gedateerde steen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zijnde een in kern zestiende-eeuwse woning die grondig is verbouwd en aangekleed in de achttiende eeuw. Rechts van het huis bevindt zich een afzonderlijke koetspoort en in de tuin een voormalige oranjerie.

Herenhuis

Nieuwe Gentweg 49 (Brugge)
Huis van twee bouwlagen onder mansardedak met rechts achteruitspringend poortgebouw van twee bouwlagen onder schilddak, op hoek van inrit naar tuin van Garenmarkt 10. Kern dateert mogelijk uit de 16de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw.