Neoclassicistisch herenhuis

Woningen

Het herenhuis is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een voorbeeld van een imposant 19de-eeuws herenhuis met interieurelementen in empirestijl. De inkom wordt getypeerd door pilasters met kapitelen voorzien van Griekse figuren. Het trappenhuis heeft een imposante Engelse trap met rijk uitgewerkte ijzeren spijlen voorzien van een ramskop en treden op griffioenen. De trap is gevat in een ronde koker waarvan de muren beklemtoond zijn door lotuskapitelen en de koepel is voorzien van een zenitale verlichting met beschilderde papyrusmotieven. Het salon aan de straatzijde is een fraai voorbeeld van een empiresalon. In de tuin is nog een bijhorend koetshuis aanwezig.

Classicistisch herenhuis

Riddersstraat 13 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); U-vormige plattegrond.