Herenhuis De Cleene Eeckhoute

Woningen

Beschrijving

Het herenhuis De Cleene Eeckhoute te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat het monumentaal herenhuis van negen traveeën breed en het aansluitend poortgebouw. Sinds 1914 is het pand gesplitst in twee afzonderlijke woningen. De ommuurde tuin is niet in de bescherming als monument opgenomen.

Waarden

Het oorspronkelijk herenhuis zogenaamd "De Cleene Eechoute" met koetspoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als voorbeeld van een zeer imposante herenwoning, in zijn huidig uitzicht ontstaan in het eerste kwart van de negentiende eeuw onder invloed van het toenmalige modeverschijnsel waarbij kleinere panden werden samengevoegd en voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

artistieke waarde

Als monumentaal herenhuis met laatclassicistische gevel dat in kern echter opklimt tot de zestiende-zeventiende eeuw. Het bevat een quasi intact bewaarde negentiende-eeuwse planindeling onder meer met koetspoort en vestibule met imposante Engelse trap.

Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)
Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw.