Stadswoning met woontoren

Woningen

De stadswoning met middeleeuwse woontoren is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zijnde een pand met een eenvoudige lijstgevel waarachter een geschiedenis van enkele eeuwen schuilgaat. Het pand bevat nog restanten van een vroeg 13de-eeuwse woontoren die in de vroege 14de eeuw werd uitgebreid tot aan de rooilijn. Het geheel aan bewaarde constructieve elementen maken dit pand bouwhistorisch interessant.

Spiegelrei 5 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, fasegewijs tot stand gekomen. De oudste kern met woontoren uit de eerste helft 13de eeuw werd opgericht als refugehuis van de abdij Ten Duinen in Koksijde. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen tussen 15de en 17de eeuw. In 1851 werd de trapgevel verbouwd tot de huidige bepleisterde schermgevel.