Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
11770
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11770

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4266

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat het burgerhuis van vier traveeën aan de straatzijde, samen met de twee achterliggende diephuizen die tegen de achtergevel werden aangebouwd. De lagere bijgebouwen in de tuin zijn niet opgenomen in de bescherming als monument.



Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zijnde een historisch en bouwhistorische belangrijk pand waarvan de oudste constructieve elementen zeker opklimmen tot de zestiende eeuw. Het pand bevat gaaf bewaarde constructieve elementen zoals onder meer de balklagen, dakconstructie en de kelder voorzien van een balkenzoldering opgebouwd uit moer- en kinderbalken, waarvan de moerbalken geschraagd worden door een korbeel. De gevel aan de straatzijde illustreert de toepassing van de Brugse traveenissen type I in de gevelarchitectuur.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid 14 (Brugge)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen teruggaand tot de 16de eeuw; tegen de achtergevel, twee jongere diephuizen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.