Gekruiste meidoornhaag met knotbomen en huiskavel

Houtig erfgoed

Beschrijving

De gekruiste meidoornhaag met knotbomen van schietwilg rond de huiskavel van een hoeve langs de Kruisstraat te Wijtschate is beschermd als monument. De bescherming omvat de kruishaag, de achterliggende rij knotbomen, de huiskavel en een aansluitende strook van 5 meter breedte langs de haag. De hoeve is op een afzonderlijk kadastraal perceel ingeplant en maakt geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De kruishaag (eenstijlige meidoorn) en knotbomen (schietwilg) met huiskavel, inclusief een aansluitende strook van 5 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als voorbeeld van een beplanting bestaande uit een zeer representatieve, continue kruishaag, in combinatie met ingeplante knotbomen, staande op de volledige buitenrand van de beweide huiskavel en bovendien nog traditioneel beheerd als een doornhoudende en veekerende beplanting.

Als voorbeeld van een gaaf bewaarde, beeldbepalende huiskavelbeplanting.

Gekruiste meidoornhaag met knotbomen als veekering

Kruisstraat 8 (Heuvelland)
Langs de volledige buitenomtrek van de huiskavel is over een lengte van circa 420 meter een continue kruishaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) aangeplant waarin naar schatting ook een 40-tal knotbomen (schietwilg) zijn aangeplant.