Bomenrijen van opgaande okkernoten en kanaal

Houtig erfgoed

Beschrijving

De kanaalbeplanting, bestaande uit bomenrijen van okkernoot, langsheen de Hoge en Lage Wieltjesgracht te Ieper is beschermd als monument met inbegrip van een deel van het openbaar domein van de Adj. Masscheleinlaan en de Hoge Wiletjesgracht, inclusief het open water van de Hoge en Lage Wieltjesgracht.

Waarden

De kanaalbeplanting (okkernoot) langsheen de Hoge en Lage Wietljesgracht, met inbegrip van een deel van het openbaar domein van de Adj. Masscheleinlaan en de Hoge Wieltjesgracht, inclusief het open water van de Hoge en Lage Wieltjesgracht, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : Als voorbeeld van een kanaalbeplanting geconcipieerd als laat 19de-eeuwse stadsverfraaiing na ontmanteling van de stadsvesten en met een uitzonderlijk en traditioneel gebruik waarbij de vruchten van de fruitbomen (okkernoot) door bewoners kunnen worden geoogst door de bomen tijdelijk af te huren van de stedelijke overheid.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: : Als voorbeeld van vrij volledige, schilderachtige, watergebonden bomenrijen met een hoge beeldbepalende waarde.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: : Als voorbeeld van continue kanaalbeplanting met fruitbomen (okkernoot), die herinnert aan de vroeger algemeen voorkomende dijkbeplantingen met okkernoot langsheen rivieren en kanalen.

Bomenrijen van opgaande okkernoten langs kanaal

Hoge Wieltjesgracht, Masscheleinlaan (Ieper)
De kanaalbeplanting van opgaande okkernoten vormt een representatief voorbeeld van watergebonden bomenrijen. De beplanting is geconcipieerd als laat 19de-eeuwse stadsverfraaiing na ontmanteling van de stadsvesten en met een uitzonderlijk en traditioneel gebruik waarbij de vruchten van de fruitbomen door bewoners kunnen worden geoogst door de bomen tijdelijk af te huren van de stedelijke overheid.