Teksten van Parochiekerk Sint-Lambertus met naastliggende hoeve

Parochiekerk Sint-Lambertus met naastliggende hoeve ()

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Lambertus en de naastliggende hoeve, die samen de kern vormen van het gehucht Overlaar.

Sint-Lambertuskerk met naastliggende hoeve ()

De Sint-Lambertuskerk met naastliggende hoeve vormen de kern van het gehucht Overlaar.

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk is een kleine éénbeukige kerk, voorzien van een stevige toren en uitlopend op een driezijdig koor dat geflankeerd is door sacristieën.

De beuk behoort tot de zeldzaam bewaarde pre-romaanse monumenten met een zeer ruwe aanblik door in ruime mate opnieuw gebruikt Romeins materiaal en kwartsiet in onregelmatig verband. De binnenruimte is gedrongen. In het zuiden is een klein oorspronkelijk venster aanwezig, heden dichtgemetseld met afwisseling van bak- en breuksteen. Aan de noordzijde zien we een toegemetselde romaanse deur. Nieuwe vensters werden uitgebroken tijdens de 16de eeuw in zuidgevel en gedurende de 18de eeuw in de noordgevel.

De stevige toren in overgangsstijl (circa 1200) wordt geflankeerd door een halfronde traptoren. Boven de begane grond is een kruisribgewelf aanwezig. De verbinding met de beuk wordt gevormd door een spitsboogarcade. De toren heeft een neoromaans portaal.

Het koor werd gelijktijdig met de toren opgetrokken in een regelmatig verband met een boogfries onder de gootlijst. De triomfboog werd later gewijzigd. Noordelijke sacristie dateert uit de 17de eeuw, de zuidelijke sacristie uit de 20ste eeuw.

Mobilair

Op het hoofdaltaar is schilderij van de patroonheilige (circa 1600) aanwezig, op het zuidaltaar Sint-Bernardusbeeld (volkskunst uit het laatste kwart van de 16de eeuw. Louis XV-zijaltaren uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Hoeve

Naast de kerk ligt een kleine bak- en zandstenen hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met een ingebouwde toren die boven het volume uit steekt. De voorgevel heeft steekboogvensters en -deur voorzien van een sluitsteen. De zijgevels zijn afgewerkt met schouderstukken. Er zijn slecht een klein aantal wijzigingen gebeurt: één toegemetseld venster en een nieuwe deur in de stallingen, aan het rechter-uiteinde van het huis twee grotere rechthoekige vensters met sleutel.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000478, Omgeving Sint-Lambertuskerk, beschermingsdossier, doos 58.16 map 6537.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000478, Sint-Lambertuskerk met naastliggende hoeve, foto’s, doos 58.17 map 6539.

Auteurs:  Foubert, Annemie