Twee burgerhuizen met barokke en empiregevel: gevels

Woningen

Beschrijving

De straatgevels van de twee burgerhuizen zijn beschermd als monument. In 1960 werden beide panden samengevoegd als één winkelpand en, met uitzondering van de barokke en empiregevel, volledig gesloopt.

Waarden

De gevels van het winkelpand zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als laatbarokke trapgevel met typische rondboogvelden en cartouches.
Als een monumentale en voor Brugge unieke empirelijstgevel getypeerd door risalietvormende zijtraveeën met Palladiaanse deurvensters, die onder meer versierd zijn met een hoofdgestel waarop egyptyserende, mythologische dieren en siervazen voorkomen.

Twee burgerhuizen met barokke en empiregevel

Predikherenstraat 24-26 (Brugge)
Voormalig diep- (nummer 24) en breedhuis, in 1960 samengevoegd en op de gevels na volledig gesloopt in functie van bouw van grote winkelruimte. In 1994, consoliderende restauratie van de gevels.