Beschermd monument

Samenstel van burgerhuizen

Beschermd monument van tot heden

ID
11782
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11782

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-04-2002  ID: 3848

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De twee voormalige handelsgebouwen met laatmiddeleeuwse kern, in 1898 samengevoegd tot één burgerhuis, zijn beschermd als monument.



Waarden

De panden zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zijnde laatmiddeleeuwse panden die in de 1898 werden aangepast aan de toen heersende stijlvoorkeur wat de voorgevels betreft. De ingreep van stadsarchitect L. Delacenserie (1832-1909) is duidelijk herkenbaar. Achter deze fraai uitgewerkte reiegevels gaan interessante constructieve en decoratieve elementen schuil. Vermeldenswaardig zijn onder meer de kelders, de achtergevels en gebinte van nummer 18 die wijzen op de hoge ouderdom van de panden. De aanpak van architect is duidelijk af te lezen van de sierlijke salonaankleding en trap.

sociaal-culturele waarde

Als voormalige handelshuizen langs de belangrijkste invalsweg van Brugge die in de loop van de eeuwen werden samengevoegd en aangepast volgens de heersende architectuurstijlen en -smaken.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Samenstel van burgerhuizen

Spiegelrei 17-18 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van twee diephuizen met respectievelijk een neobarokke trapgevel en een verankerde bakstenen trapgevel, van 1898 naar ontwerp van architect L. Delacenserie, opgetrokken als Kunstige Herstelling neerkomend op de verbouwing van samenstel van twee ongelijke puntgevels verenigd tot één woonhuis. Nummer 18 bevat een 14de-eeuwse kern.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.