Woningen

Beschrijving

Het burgerhuis te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat het laat 17de- vroeg 18de-eeuws diephuis en de dwarse tuinvleugel.

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als voormalig huis met een handelsfunctie (pakhuis ?) dat in de kern opklimt tot de zeventiende-achttiende eeuw en een ingewikkelde kelderconstructie bewaart. Aan de tuinzijde bevindt zich een dwarse tuinvleugel waarvan de buitengevel geleed is door de voor Brugge zo typische Brugse travee, type 1.

Steenhouwersdijk 5 (Brugge)
Onderkelderd diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1966-1975 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) voornamelijk met betrekking tot gevel onder meer vernieuwen van ramen, hermetsen van de getrapte top en vervangen van twee kelderluiken door garagepoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).