Sareptakapel

Sareptakapel

De Sareptakapel uit 1923 te Moerkerke, is beschermd als monument.

Sareptakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een voorbeeld van een kapel van 1923 gebouwd in landelijk gebied. Voor de uitwerking van de kapel werd gekozen voor een hybride architectuur, enerzijds gebruik makend van historiserende elementen zoals de tuitgevels, de verjongende steunberen, witbeschilderde parementen boven een gepekte plint. Anderzijds oosters aandoende elementen zoals het pittoreske hoektorentje.
Als blijvende herinnering aan het Sareptaklooster die in de nabijheid van de kapel was gelegen. De kapel is opgebouwd uit materiaal van het in 1922 afgebroken Sareptaklooster.

volkskundige waarde

De oprichting van de zogenaamde Sareptakapel is een uiting van volksdevotie. De goed onderhouden kapel getuigt van de nog levendige volksdevotie.

sociaal-culturele waarde

De kapel is door haar ligging op het hoekperceel bij de Sareptastraat en de Brieversweg zeer beeldbepalend.
De kapel behoort tot het kwetsbare kleine culturele en historische erfgoed, het is een tastbare getuige van een christelijke devotie en geloofsovertuiging en aldus verbonden met de cultuurhistorische traditie.

Sareptakapel

Sareptastraat (Damme)
Beschilderde bakstenen kapel, gebouwd in 1923 met het materiaal van de in 1922 gesloopte kloosterkapel van Sarepta. Gelegen op de noordwestelijke hoek van de straten, vlakbij de oude site van het Sareptaklooster. Geslaagde inplanting: bereikbaar via een brugje over een gracht, omhaagd, omringd door bomen. Sprookjesachtig uitzicht door de keuze van de bouwstijl die verwijst naar de mediterrane architectuur, zie witgeschilderde muren, opvallend dakvenster met lichtgleuven, hoektorentje.